Dienos peržvalga akistatoje su koronavirusu

SUSAN HAARMAN | 2020-03-14

English | Español | Português | Italiano | Deutsche | Français

Dienos arba sąžinės peržvalga yra tradicinis ignaciškojo dvasingumo maldos būdas, kviečiantis apmąstyti savo dieną ir labiau įsisąmoninti, kur jaučiate Dievo veikimą, Jo malonę ir gerumą bei kur yra vietos jums augti kasdieniame gyvenime. Ypač netikrumo ir greitų pokyčių metu labai naudinga stabtelėti ir skirti laiko apmąstymams.

Dienos peržvalga, kaip maldos būdas yra labai lankstus ir gali būti naudojamas įvairiai: peržvelgti dieną arba atkreipti dėmesį į kažką labai konkretaus. Taigi, esant nepaprastai situacijai dėl koronaviruso, esame kviečiami patirti Viešpaties artumą kasdien peržvelgiant savo gyvenimą. Tai nesudėtinga, trunka vos 10-15 min., o gali suteikti daug naudos atsitraukiant nuo to nesibaigiančio informacijos srauto apie koronavirusą. Pabandykime:

Dabar skirkite laiko sustoti ir nusiraminti. Giliai įkvėpkite ir lėtai iškvėpkite. Leiskite sau tiesiog atsipalaiduoti.

1. Įvardinkite, kaip jaučiatės šią akimirką. Jei sunku būti ramybėje, įvardinkite tai. Jei jaučiate nusivylimą, susirūpinimą, baimę, neužtikrintumą, nežinomybę ar dar kokią sudėtingą emociją, tiesiog įvardinkite ją. Neskubėkite.

Dievas nori būti ir yra su mumis visuose mūsų jausmuose ir gyvenimo dalyse – ne tik lengvose ir ramiose akimirkose. Būkite tokie, kokie esate ir leiskite sau jausti, tai ką jaučiate.

2. Rengdamiesi apžvelgti savo dieną, paprašykite Dievo šviesos ir įžvalgos. Ta šviesa gali būti Dievo artumo, ramybės ar tiesiog buvimo „čia ir dabar“ patyrimas.

3. Skirkite šiek tiek laiko pagalvoti apie tai, kaip koronavirusas paveikė jūsų gyvenimą. Net kai mūsų prašoma palaikyti socialinį atstumą ir nesusitikinėti su žmonėmis, paklauskite savęs, už kokius santykius jūs esate dėkingi? Kokie žmonės jums suteikia saugumo jausmą ir leidžia patirti Dievo artumą?

4. Sveikatos problemos, ligos ir mirtys priverčia mus susimąstyti apie mūsų ryšius su kitais žmonėmis. Su kokiais žmonėmis jums malonu susitikti? Ar yra žmonių su kuriais vengiate ar atsisakote bendrauti? Kodėl? Jei galite, prisiminkite šių žmonių veidus ir atneškite juos Dievui.

5. Nevertindami ir neteisdami savęs, atkreipkite dėmesį į emocijas, kurias jaučiate galvodami apie šiuos asmenis. Tuos žmones tiesiog įvardinkite ir klausykite širdimi, ką Dievas nori jums pasakyti šiuo metu.

6. Koks asmuo šiuo metu jums yra brangus ir daro didžiausią teigiamą įtaką? Atneškite tą žmogų Dievui ir už jį dėkokite.

7. Dievas apdovanojo mus neribotu kūrybingumu ir vaizduote. Netgi tokiu atsiskyrimo ir izoliacijos metu, pagalvokite, kokiu būdu galite palaikyti prasmingą ryšį su kitais – labiau pabendraudami namuose su savo šeima, paskambindami ar parašydami kam nors pasitelkiant technologijas, o galbūt parašant laišką?

Dar kartą giliai įkvėpkite, lėtai iškvėpkite ir nurimkite dar vienai akimirkai. Kai būsite pasiruošę, tęskite gyvenimo kelionę.

Iš anglų k. vertė Mantas Mileris SJ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *